داستان ساخت بیمارستان سعدی و مسلولین شیراز

ساخت وبلاگ

شادروان علی‌اصغر حکمت‌شیرازی از معدود دانشمندان فارس است که در دهه‌های نخستین سده چهاردهم هجری فرهنگ ایران‌زمین را متحول ساختند. او دبستان‌ها و دبیرستان‌های بسیاری در گوشه و کنار ایران ایجاد کرد و گاهی برای افتتاح یک دبستان- درحال و هوای اجتماعی ۷۰ سال پیش که می‌توانست بزرگ‌ترین تاثیرات را در شکل‌گیری کمال فرهنگی اجتماعی داشته باشد - به روستاهای دور ایران سفر می‌کرد. او واژه«دانشگاه» را در برابر University وضع کرد و اینک شاید معدودی بدانند که واژه دانشگاه و دانشکده و واژه‌هایی چون پیشاهنگی، فرهنگستان، دبستان، دبیرستان، دانش‌سرا و... از واژه‌هایی است که او ساخته و پرداخته یا در دوران او وضع و رایج شده‌است.

یکی دیگر از وجوه ناشناخته خدمات مرحوم حکمت به مردم شیراز تاسیس بیمارستان سعدی است که داستان ساختن آن را در یادداشت‌های روز ۱/ ۱/ ۱۳۲۷ خود در ضمن کتاب «رهاورد حکمت» که بخشی از یادداشت‌های روزانه او است، چنین گزارش کرده‌است: «این بیمارستان که به یکصد تختخوابی معروف است در سال ۱۳۱۷ که در شیراز مهجور و منزوی بودم(پس از آنکه رضا‌شاه بر حکمت خشم گرفت و او را از وزارت فرهنگ و معارف و صنایع مستظرفه بر کنار ساخت و حکمت از بیم به شیراز گریخت) نذر کردم و خداوند توفیق داد و در سال بعد ۱۳۱۸ آن را شروع کردم و اکنون بیمارستان آبرومندی است که دکتر قربان رئیس بهداری آن را اداره می‌کند و چند نفر از دکترهای جوان درآنجا مشغول به کارهستند و آموزشگاه بهداری که شعبه‌ای از دانشکده طب تهران می‌باشد و برای طبابت جوانان را تربیت می‌کند نیز دایر است.

در امانت و دقت حکمت همین بس در سال بعد که به شیراز می‌آید، از توسعه بیمارستان شاد می‌شود و در یادداشت‌های روز ۲۳ آذر ۱۳۲۸ خود می‌افزاید که امروز صبح «ساعت ده به مریضخانه سعدی رفتم، بنای رفیع و محکم به همت آقای دکتر قربان رئیس بهداری ساخته‌شده‌است که در آنجا دانشکده پزشکی دایر کنند، بسیار مسرور شدم» (ص ۹۷ ج ۲ رهاورد حکمت ) حکمت در یادداشت‌های همان روز می‌نویسد: «من پنج هزار تومان برای کمک به سیل‌زدگان بندرلنگه قبول کردم که پرداخت شود و همچنین مقرر شد که برای آسایشگاه مسلولین بنایی ساخته شود... بعد به اتفاق دکتر قربان رئیس بهداری در خدمت جناب آقای استاندار به مسجد بردی رفتیم و در زیر قریه«پشته‌مله» تپه سنگی مرتفعی را برای ساختن آسایشگاه مسلولین در نظر‌ گرفته ‌بودند که بسیار خوش هوا و خوش منظر و دور از جاده و از هر جهت مناسب بود و چون صاحبی نداشت البته ارزان تمام می‌شد، بسیار پسندیده و خوب بود و موافقت کردم که از محل پنجاه هزار تومان اعانه شیر و خورشید مرکزی خریداری شود. حکمت در یادداشت‌های روز ۱۴ اردیبهشت ۱۳۳۱ خود از افتتاح این بیمارستان خبر می‌دهد.

شیرازی دگرگون شده...
ما را در سایت شیرازی دگرگون شده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : shirazemo بازدید : 200 تاريخ : يکشنبه 10 دی 1396 ساعت: 5:28